Jaha..

Jag vet inte riktigt hur jag ska göra med bloggen.
Jag vill antingen ta bort den helt.. eller liksom fixa till den ordentligt och vara aktiv som fasen..

Dels är det ju kul att dokumentera saker som händer så man kan titta tillbaka på det efteråt, och att andra människor kan ta del av det..
Fast samtidigt så tar det ju tid att uppdatera.. Fast samtidigt så har jag rätt mycket tid nu faktiskt..

Äsch.. jag vet inte!

Invandrare

Nu ska jag skriva ett inlägg om invandrare.
Jag praktiserar som sagt (om jag har sagt det?) på SFI, vilket innebär att jag är med på lektioner där svenska lärs ut till invandrare som har gått i skolan i sitt eget land i alltfrån noll år till att ha gått på universitet. Många kunde inte ens läsa och skriva på sitt eget språk när de kom hit.

En het diskussion som sedan min praktik började igår, har pågått i mitt huvud, handlar om att många svenskar generaliserar och säger att alla invandrare skiter i att anpassa sig till det svenska samhället.

Nu är det så att idag har jag suttit och hjälpt en 40årig kvinna (ungefär) med att skriva så "lätta" meningar som exempelvis: "Han har svarta skor". Visst. Det är svårt med grammatik, men inte nog med det, när hon kom hit så kunde hon varken läsa eller skriva på sitt eget språk.. och när hon kom hit så ville hon så gärna lära sig svenska språket (jag antar att det var därför i alla fall) så nu har hon genom SFI även lärt sig läsa och skriva (även om det går lite segt fortfarande, vilket är fullt förståeligt).

Och många av dom som lär sig svenska där är över 40. Att pallra sig till skolan och sitta och se ut som (och förmodligen även känna sig som) ett litet barn eftersom man inte kan någonting från början, är enligt mig så fruktansvärt starkt gjort.
Dom flesta vuxna har förmodligen tagit sig till Sverige för sina barns skull.. och barnen är även de som har lättast att anpassa sig och lär sig språket relativt fort eftersom det är lättare när man är yngre, och kvar finns då föräldrarna.. som kanske inte vågar ta sig i kragen och gå till en skola och lära sig språket för att man är rädd för att visa sig okunnig osv.
Jag kan förstå att man inte vågar. Därför blir jag för varje timme under min praktik mer medveten om vilket oerhörd prestation det är av människorna som jag hjälper till att undervisa, att ta sig till skolan, sitta i salarna och lära sig språket från scratch. Det är ju helt otroligt.

Ska dom här människorna sen behöva stå ut med all denna svenska rasism? Dom har förmodligen inte flyttat hit frivilligt, utan för att fly från krig i sitt hemland, och vad får dom när dom kommer hit och sliter för att kunna passa in? Jo, mer skit.
Nathalie berättade för mig (som aldrig hänger med i nyheter) att någon hade skjutit i något hus i Malmö (vare malmö? det här kanske inte blir helt rätt faktamässigt, men skitsamma) bara för att det bodde invandrare där.. denne person med pistol hoppades alltså endast på att han skulle få ihjäl några invandrare.
Nu är SFI-studerande här i Karlskoga rädda. Rädda för att bli DÖDADE.. för vad? Jo för att dom har blivit tvungna att fly till vårt "fredliga" land. Jag blir så upprörd.. och jag skulle kunna sitta och skriva om det här hur länge som helst.

Men det ska jag inte..
Vill bara poängtera att jag är medveten om att inte alla som kommer från andra länder är så här engagerade i att anpassa sig.. men vill att folk ska VETA att det inte heller så att alla låter bli att engagera sig.

Over and out!

Praktik

Praktik nu.. på SFI.
Det låter tråkigt som fasen.. men jag gillart! Tur för mig va?

Nu sitter jag här.. men massa plugg framför mig, men jag orkar nog inte med mer plugg just nu. Är hungrig, huvudvärkig och halvgrinig och har faktiskt redan finslipat på mitt anförande till svenska nationella och fixat en powerpoint till den.. det kan väl få räcka för stunden? Ska sammanfatta vad som ska sägas på filosofiredovisningen om Locke sen. Spanskan och tyskan får vänta tills imorgon! - Min strategi är nämligen: Plugga klart det mesta under den här veckan och vara så ledig som möjligt på lovet. Woho!

Så.
Det var allt min fruktansvärt roliga blogg får idag.

Onsdagskväll

Har just dött lite ine på en sida med betsey johnson kläder..










jag döööööör

Halv fem

Jaha.. nu är klockan halv fem redan..
Jag har nog lockat håret i ungefär två timmar.. hah.. och nyss var jag ute med vovven så några av lockarna drog ur sig lite.. suck.. men innan jag ska iväg till sanna sen så får jag väl bättra på vissa lockar lite och spreja som fan så dom håller sig eller nåt..

Nu kom min älskling hem. hejrå

Jaha..

Jag känner inte direkt att jag har lust med någonting idag.
Bara tanken av att göra sig iordning känns tung..

Nu sitter jag här och skriver om Brott & Straff. Inte världens roligaste grej, men snart är jag nog rätt klar med det.. då blir jag väl nästan illa tvungen att göra iordning mig lite..

Sen är det ju det där med att fixa frukost också.. suck. tråkigt.


RSS 2.0